Johans

 

UUSIA KESÄMAKUJA JA KULTTUURIELÄMYKSIÄ PORVOOSEEN


Porvoonjoen rannassa, Jokikatu 8:ssa, sijaitsevat aitat ja tallirakennukset uinuivat kauan. Ne herätettiin unestaan remonttiin ja uuteen elämään keväällä 2010. Ravintola valmistui samaa tahtia ennätyslumien sulamisen myötä. Vappupäivänä vanhoihin aittarakennuksiin aukeasi kesäravintola Johans.

Kultturihistoriallisessa, kuvankauniissa miljöössä sijaitseva ravintola tarjoaa suomalaista seurusteluruokaa. Itä-Uudenmaan kauneimmalla terassilla voi illan aloittaa vaikka jaettavilla alkupaloilla, jatkaa viinin ja pääruoan pettämättömällä yhdistelmällä ja lopettaa jälkiruoan ja seurustelun merkeissä tulen loimussa takkahuoneessa. Johansin sijainnin joen rannalla kruunaa oma pieni laituri, johon on kesän tullessa mahdollista kiinnittyä myös omalla veneellä, jos tilaa on.

Johans tarjoaa illallista seitsemänä päivänä viikossa ja lounaan viikon jokaisena arkipäivänä. Ravintolan menu ehtii myös vaihtua kesän aikana. Uusien makujen lisäksi Johans tuo Porvooseen myös kulttuuria live-esiintyjien muodossa.Johans on varattavissa myös idylliseksi juhlapaikaksi yksityistilaisuuksiin, kuten häihin, syntymäpäiviin, yritystapahtumiin ja muihin kesäjuhliin. Erikokoiset tilat muokkaantuvat helposti yksityistilaisuuksien vaatimusten mukaisesti.

Johans avattiin vappubrunssilla 1.5.2010. Ravintolan kausi kestää niin pitkälle syksyyn kuin sää sallii.


HISTORIA

Idyllisellä, vanhalla Porvoonjoen rannan sisäpihalla sijaitsevan ravintola Johansin piha on nähnyt yli 200 vuotta Vanhan Porvoon historiaa. Sisäpihaa reunustavat pääosin viimeisen Porvoon palon (1795) jälkeen rakennetut vanha luhtiaitta, puuliiteri, pieni sikala, nykyisin baarina toimiva hevostalli ja rannan puolella kaksi suola-aittaa. Ne ovat vuosisatojen kuluessa muuttuneet niin suolaisiksi, että niiden hirsiin lyödyt rautanaulat ruostuvat muutamassa vuodessa. Toinen suola-aitoista toimi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa mekaanisena verstaana, johon kalastajaveneiden huollettavat moottorit nostettiin vinssin avulla suoraan Porvoonjoesta. Nykyään verstastila toimii Johansin kotoisana takka-aittana.

Suola-aittoja seuraavat kiesiaitta, verstas ja 1700-luvun lopulla rakennettu romanttisen vaaleanpunainen, leipomonakin toiminut asuintalo. Sen vieressä sijaitsee 1820-luvulla rakennettu vaaleansininen asuinrakennus, jossa Suomen kansallisrunoilija J. L. Runeberg asui vuosina 1842–43. Opettajana Porvoossa toimineesta Runebergistä muistuttaa myös hänelle erityisesti sisustettu, tapetoitu käymälä, jonka ikkunasta avautuu näkymä sisäpihalle.

Piha ja rakennukset ovat toimineet Roger ja Benita Stjernvallin perheen yksityiskotina vuodesta 1994. Majoitus- ja matkailualalla tunnetuksi tulleet Stjernvallit järjestivät aittapihalla mm. illanviettoja matkailualan ammattilaisille.

Paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden pyynnöstä he päättivät avata idyllisen ja arvokkaan pihan ja ranta-aitat myös yleisölle. Sopimus syntyi lokakuussa 2009 ravintola Johansin silloisten omistajien Anders Westerholmin, Matti Sarkkisen ja Riku Stenrosin kanssa, ja kesäravintola Johans avasi ovensa toukokuussa 2010. Nykyään omistajina ovat Riku ja Johanna Stenros. Samassa osoitteessa, Jokikatu 8:ssa, on toiminut sisustus- ja lahjatavaraliike Kynttiläkamari jo 16 vuoden ajan.

Jokikatu 8:n kiinteistöjen korjaustyöt on tehty alusta asti perinteisiä rakennustapoja kunnioittaen. Kaikki aittojen katot on varustettu kolmiopuulistoin ja katettu perinteisin tervapahvein ja päärakennuksen kustavilaistyyliset ikkunat on uusittu perinteisen sisäänpäin aukeavan empire-ikkunamallin mukaan. Porvoolainen takkamestari Sven-Olof Nyren rakensi nykyiseen takka-aittaan perinteisen takan vuonna 1997. Kaikki remontit on tehty arkkitehti Pekka Hornamon ja Vaporan (Vanhan Porvoon rakennustoimikunta) ehdotuksia noudattaen.

Roger ja Benita Stjernvall muuttivat Porvooseen vuonna 1982. He kunnostivat Kirkkokatu 4:ssä sijaitsevan kiinteistön, asuivat siinä vuosina 1982–88 ja pitivät kiinteistön liikehuoneistossa harrastustyyppisesti antiikkiliikettä. Ennen Jokikatu 8:ssa sijaitsevan kiinteistöä he ovat omistaneet ja kunnostaneet myös Kirkkokatu 7:ssä sijaitsevan asuinrakennuksen. Jokikatu 8:ssa sijaitsevat kiinteistön he hankkivat omistukseensa vuonna 1994.